trende
trende

Kombi alırken dikkat edilmesi gerekenler

15.12.2020
1.668
Kombi alırken dikkat edilmesi gerekenler

Uzun yıllar kullanılmak üzere satın alınan ısıtma sistemlerini seçerken dikkatli olmak gerekiyor. Isıtma sistemleri içinde fonksiyonel kullanımı ile ön plana çıkan kombi sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak büyük önem taşıyor. Kombi alırken nelere dikkat edilmeli ya da hangi tip kombi alınmalı? gibi sorulara yanıt arıyorsanız, önerilerimiz size ışık tutabilir!

Hangi Tip Kombi Seçilmeli?

Eviniz için kombi seçerken ısınma ve güvenlik özelliklerini, evin boyutlarını ve şeklini göz önünde bulundurmanız önem taşıyor. Bu doğrultuda, farklı özelliklere sahip kombi çeşitleri arasından size ve evinize uygun olanını belirleyerek doğru bir seçim yapabilirsiniz.

Bacalı Kombi

Baca bakımı ve ortamın havalandırılmasını zorunlu bırakan bacalı kombi çeşitleri, yanma sırasında gerekli olan oksijeni ortamdan sağlıyor ve oluşan atık gazı ise baca ile dışarı atıyor. Açık bir alana kurulması gereken bacalı kombiler için baca çekiş gücünün çok iyi olması gerekiyor. Hacmi 8 metre küpün altındaki alanlara ve banyolara kurulması önerilmiyor.

Hermetik Kombi

Bacası uygun olmayan binalarda kullanılan hermetik kombi çeşidi, yanma için gerekli olan oksijeni fan kiti ile dışarıdan alıyor ve oluşan atık gaz da yine aynı sistem yardımı ile dışarıya atılıyor. Kapalı bir yanma hücresine sahip olan kombi çeşidi hava akışı sağlayan fan motoru ve dış ortama bağlı çift cidarlı baca seti ile donatılıyor. Güvenli kullanım sağlayan yapısı ile ön plana çıkan hermetik kombi, bulunduğu ortam havasından tamamen bağımsız olarak çalışıyor.

Yoğuşmalı Kombi

Turbo eşanjör sistemi ile çalışan yoğuşmalı kombi, atık gaz sıcaklığını düşüren teknolojisi ile yanma sonucunda oluşan su buharının enerji sistemine gezi kazandırılmasını sağlıyor. Bir başka deyişle dışarıya atılan su buharının sıcaklığı da ısınmaya dönüştürülebiliyor. Kombi çeşidi yoğuşma teknolojisi ile oluşan atık gazı sıvı hale dönüştürüyor. Böylece ek bir ısı açığa çıkıyor ve bu ısı ortamın ısıtılması için tekrar kullanılabiliyor. Yoğuşmalı kombilerin kullanımından kazanılan ısı verimliliği %109 oranında oluyor. Diğer kombilerden %17 daha verimli olan yoğuşmalı kombi kullanımı sayesinde daha az enerji ile daha yüksek oranda ısı sağlanabiliyor.

Radyatör Sayısına Göre Kw Seçimi Nasıl Olmalı?

Isıtma sistemi olarak kombi seçiminde kullanılacağı alanın tipi, evin baktığı cephe, alanın metrekaresi ve dairenin kaçıncı katta olduğu dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Bir diğer önemli faktör de ısıtma işleminin gerçekleşmesini sağlayan radyatörler oluyor. Kombi ile ısıtma sisteminde radyatörlere uygun kombi ya da kombiye uygun radyatör seçimi gerekiyor. Örneğin radyatör uzunluğu 5 ile 9 metre arasında ise kombi gücünün 24kW; 9 ile 13 metre arasında ise 31kW; 13 metre ve üzeri ise 35kW olması öneriliyor. Konvansiyonel özelliğe sahip kombi cihazlarının tesisat kurulumları 75-80 derecelerde çalışabilecek şekilde yapılırken, yoğuşmalı kombilerinki 30-40 derecede çalışabilecek düşük sıcaklıklarda yapılıyor. Ev içerisine yerleştirilen radyatörlerin uzunluğu artırıldıkça, kullanılan ısınma sisteminden alınan verim de artıyor. Genellikle standart kombiler 20-24-28 kW civarında kapasiteye sahip oluyor. Eğer evinizin ısı kaybı çok küçük ve aldığınız kombinin gücü büyük ise gerektiğinden daha fazla enerji üretilerek yakıt tüketimi artabiliyor. Aynı şekilde eğer evinizde 2-3 adet banyo var ve aynı anda kullanım oranı yüksek ise kombinizin kapasitesini yüksek seçmeniz gerekiyor. Evinize gereken kombi tesisatının kapasitesi hakkında tam bilgiye sahip olmak için uzman bir kombi tesisatçısından mutlaka bilgi almalısınız.

Eşanjör Nedir?

Kombi içerisinde yer alan ve ısı transferi yapılmasını sağlayan eşanjör, kombi suyu ısıtırken, suyun içerisinden geçtiği ve ateşleme ile ısıtıldığı kanallar olarak tanımlanıyor. Kombinin en önemli ana parçalarından biri olan eşanjör içinde sürekli bir su akışı oluyor. Bu nedenle kireçlenmeye bağlı olarak ve delinme gibi problemler yaşanabiliyor.

Tek Eşanjörlü Kombiler

Bu kombi çeşidinde çeşme suyu ve kombi suyu doğrudan kombinin yanma odasında ısıtılıyor. Çeşme ve kalorifer suyu aynı eşanjör içinde yer alıyor, ancak farklı kanallardan geçiyor.

Çift Eşanjörlü Kombiler

Bu kombi çeşidinde eşanjörün biri çeşme suyunu, diğeri ise kalorifer suyunu ısıtmak için kullanılıyor. Kalorifer suyu eşanjörü kombinin yanma odasında direk ateşe maruz kalarak ısıtılırken, çeşme suyu sıcak olan kalorifer suyu ile ısıtılıyor.

Üç Eşanjörlü Kombiler

Yarı yoğuşmalı kombi çeşitlerinde genellikle üç eşanjör bulunuyor. Çeşme ve kalorifer suyu çift eşanjörlü kombilerdeki gibi çalışıyor. Üçüncü eşanjör yoğuşma yapılması için kullanılıyor.

Çift eşanjöre sahip olan kombiler, tek eşanjörle aynı enerjiyi kullanmasına rağmen yaklaşık iki kat daha fazla su ısıtabiliyor. Yoğuşmalı kombilerde kullanılan ve turbo olarak adlandırılan üç eşanjörlü ısıtma sistemleri ise çift eşanjörlü kombilerden çok daha fazla su ısıtması ile ön plana çıkıyor.

Kombi Boyutu Ne Olmalı?

Satın almak istediğiniz kombinin kurulum işleminin yapılacağı yerin saptanması büyük önem taşıyor. Hem güvenliğinizin sağlanması hem de yaşam alanınızın kısıtlanmaması için dikkat etmeniz gerekenler:

• Kombinin yerleştirileceği alanın en az 12 m³ hacme sahip olması,

• Dış ortama açılan ve her biri 75 cm² olan iki adet havalandırma menfezi, bu menfezlerin duvar ya da pencere üzerinde bulunması ve sürekli açık olması gerekiyor

Evin genişliği ve kullanılan radyatörlerin uzunluğuna göre kombi seçimi yapılabiliyor. Marka ve modellere göre kombilerin boyutları değişiyor. Kombi kurulumu için uzman ekiplerin evi görmesi ve uygun olan alanı belirlemesi gerekiyor. Genel olarak balkon ve mutfağa kurulan kombiler 110-113 santimetre yükseklik, 60-62 santimetre genişlik ve 37-38 santimetre derinlikte üretiliyor. Tabi bu standartlar kombi markalarına ve modellerine göre değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca kombinizi satın alırken CE, TSE ve ISO 9002 sertifikasına sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Bacalı kombi tipleri için mutlaka yetkili kişiler tarafından baca analizi yaptırmalısınız.

Garanti Süresi Ne Kadar?

Isınma sistemi olarak kullanılan kombiler, suların kireçli olmasından dolayı sık sık bozulabiliyor. Kombi borularında tıkanıklıklar ya da eşanjörde oluşan delinmeler bazen geri dönüşümü olmayan hasarlara neden olabiliyor. Tesisat suyunun kirlenmesi, dış alanlara kurulan cihazın donması, elektrik kesintileri nedeniyle oluşan voltaj dalgalanmaları, yanlış kullanım hataları gibi durumlar kombinin arızalanma nedenleri arasında yer alıyor. İster kullanıcı hatası olsun isterse de cihaz hatası olsun kombi satın alırken garanti süresine ve garanti kapsamına dikkat etmelisiniz. MediaMarkt Garanti Ötesi paketi ile küçük bir bedel karşılığında cihazınızın garanti süresini 5 yıla kadar uzatabilirsiniz. Garanti süresince ücretsiz tamir ve çağrı hizmeti sunan MediaMarkt ile dilediğiniz kombi çeşidine ve garanti ötesi paketine ürünle aynı anda sahip olabilirsiniz.

ETİKETLER:
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Teknik Servis
Teknik Servis
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?